Samovolně otevíraná okna s obsahem adcashe

Samovolně otevíraná okna s obsahem adcashe

Adcashe a samovolně otevíraná okna

Nebyl to problém jen Firefoxu, ale i Chrome a MS Expoloreru. V extensions nebo plugins nebylo nic, co bych mohl odstranit a pokud něco, odstranil jsem. Přesto při kliknutí na libovolný input došlo k otevření okna s reklamou. Zprvu to vypadalo, že je to problém jen jediných www stránek a i když jsem nedokázal ze zdroje identifikovat nákazu, nevěnoval jsem tomu pozornost a klientovi doporučil tyto stránky navštěvovat.

O několik týdnů později mi zákazník volal, že se situace opakuje už na vícero stránkách, opět jsem ve zdroji nic nedokázal identifikovat a i počítače se jevily čisté. Nic nenašel hijack, antivir mlčel, výchozí stránky nastaveny korektně, stejně tak vyhledávače, hosts …

Na webu se válí poměrně hodně obsahu ohledně odstranění malware adcashe. Bohužel všude vycházejí z premisy, že jsou v prohlížečích instalované rozšíření nebo pluginy, jejichž odstraněním dojde i k odstranění problémů. Kde nic není, ani smrt nebere.

Vzal jsem si tedy na paškál jeden z počítačů a hledal konkrétní program, proces, cokoliv, co by mohlo způsobovat samovolné otevírání s obsahem adcashe. Situaci komplikoval i fakt, že do PC nebylo cokoliv nově instalováno. Ani obnovení PC k určitému datu nevedlo k úspěchu.

Konečné řešení

Ne právě záhy jsem si uvědomil, že v PC je nainstalován i PDF Creator. Nevěnoval jsem mu pozornost, protože byl ve verzi, kdy ještě neotravoval instalací spyware a malware (před hooodně lety) a jevil se jako bezpečný hezký program. Dnes jej již nevyužívám právě pro zmíněné neduhy. Ze zoufalství jsem jej odinstaloval a světe div se, problém zmizel. Došlo mi, že se jedná o onu integraci do kontextového menu průzkumníka, která umožňovala kooperovat s prohlížeči a zároveň nefigurovat v rozšíření či pluginech.

Myslel jsem si, že PDF Creator byl solidní program, který se cestou času a osudu dostal na scestí, jak jen jsem se mýlil …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *